UYKU PROBLEMLERİ UYKU APNESİ EVDE UYKU TESTİ MAKALELER İLETİŞİM
Uyku problemlerinin saglik üzerine etkileri
 
Uyku problemlerinin saglik üzerine etkileri

Uyku Problemleri - Obezite Iliskisi

Yapilan bilimsel çalismalarin sonuçlarina göre, yetersiz  ve kalitesiz uykunun asiri yemek yemeye ve kilo artisina yol açtigi gösterilmistir. Kaç saat uyudugumuz kadar nasil ve ne kadar kaliteli uyudugumuz da kilomuzu etkiliyor. Kaliteli ve derin uyku uyuyamayan kisilerde obezite riski artiyor. Uyku eksikligi istah üzerinde etkili olan iki önemli hormonu (Leptin-Ghrelin) etkilyor. Leptin vücutta enerji fazlasi oldugu zaman istahi keserek yemeyi durdurmamizi sagliyor. Ghrelin ise mide tarafindan mide bos oldugunda salinarak açlik hissini tetikliyor.  Mide bos oldugu zaman Ghrelin artarken Leptin düsüyor, yani yemek yeme istegimiz tetikleniyor. Yapilan çalismalar az ve kalitesiz uyundugunda  Leptin seviyesinin sanki 900 kalorilik çok düsük bir enerji seviyesindeki  gibi düserek, açligi olanca gücüyle tetikledigini göstermektedir. Böylece kisi, bu uykuyu takip eden gün içerisinde büyük bir açlik hissi duymakta ve çok yemeye yönelmektedir.

Yetersiz ve kalitesiz uyku vücutta ayni zamanda stres hormonu olan kortizol seviyesini de artirmaktadir. Bu da vücutta insülin salgisinin artisina yani hiperinsulinemi diye adlandirilan tabloya neden olmaktadir. Kanda insülin seviyesi yükselmis kisi böylece basit karbonhidratlara ve sekerlere yönelmektedir. Bu da kilo artisina ve obeziteye yol açmakta ve diyabet riskini arttirmaktadir.

Fazla kilolardan sikayetçi iseniz ya da kilonuzu ne yaparsaniz yapin kontrol etmekte zorlaniyorsaniz ya da diyabet riskiniz varsa mutlaka uyku tetkikinizi yaptirip, uykunuz gözden geçirmenizde fayda vardir.

Uyku Problemleri  ve Kalp-Damar Hastaligi Riski

En sik görülen uyku problemlerinden biri olan Uyku Apnesi’nin kalp hastaligi ve hipertansiyona yol açtigi gösterilmistir. Ayrica Uyku Apnesi’nin kalp krizi riskini %30 artirdigi yapilan bilimsel çalismalarla kanitlanmistir.

Uyku Problemleri ve Diyabet riski

Bilimsel çalismalarin sonuçlarina göre  yetersiz ve kalitesiz uykunun vücutta glikoz metabolizmasinda bozulmaya yol actigi kanitlanmistir.  Uykuda gecici solunum durmalari olarak tanimlanan ve sik sik uyanmaya neden olan uyku apne sendromunun  bozulmus glikoz metabolizmasina yol acarak  diyabet olusumunu hizlandirdigi gosterilmistir.

Uyku ve Psikolojik Problemler

Sadece bir gece uykusuz kalmanin bile takip eden gun icerisinde kisinin asabi ve gergin olmasina yolacabildigi bilinmektedir. Kronik bir sekilde, yetersiz ve kalitesiz uyku problemleri olan kisilerin de psikolojik gerginliklere sahip olmasi dogaldir. Kronik uyku bozukluklarinin depresyon, anksiyete ve mental yorgunluk ve gerginlik durumlarina yol acabildigi bilinmektedir. gecede 4, 5 saatten az uyuyan kisilerin kendilerini daha stresli, uzgun ve yorgun hissettikleri gosterilmistir. Baska bir calismada, gecede 4 saatten az uyuyan kisilerin sosyal yeteneklerinde ve iyimserlik hislerinde belirgin dususler oldugu gosterilmistir. Kisilerin belirttigi tum bu olumsuz semptonlarin, yeniden yeterli uyku seviyelerine ulasmalari ile dramatik bir sekilde iyilestigi acikca gorulmustur.

Uyku ve Ortalama Yasam Sureleri

Yetersiz ve kalitesiz uykunun saglik uzerinde yol actigi bilimsel olarak kanitlanmis olumsuz etkileri dusunuldugunde, yetersiz ve kalitesiz uykunun daha kisa bir hayat beklentisine yol acmasi kacilinilmazdir. Yapilmis 3 buyuk epidemiyoljik calismanin sonuclarina gore, devamli olarak gecede 5 saatten az uyku uyumanin ölüm riskini %15 arttirdigi gösterilmistir.

Uyku problemlerinin tam ve kesin olarak anlasilip, tani konulabilmesi için gece boyu süre uyku testi yapilmasi gerekmektedir.

 

 

 
 
  Detaylı bilgi ve randevu için
0554 638 29 00'ı arayabilirsiniz.